Het Genootschap Nederlandse Componisten 100 jaar: “GeNeCo in de Residentie” concerten in Gemeentemuseum Den Haag

Ticketmaster

Het Genootschap Nederlandse Componisten (kortweg GeNeCo) bestaat dit jaar 100 jaar. Dit wordt gevierd met een serie concerten in Den Haag. In september, oktober en november zullen er per maand twee concerten gegeven worden in het Gemeentemuseum. Kaarten koop je via het officiële verkooppunt Eventim.

– Duo Dolman & Boschman, 25 september

Altvioliste Karin Dolman en pianiste Caecilia Boschman vormen al sinds geruime tijd een muzikaal duo dat zich gespecialiseerd heeft in het uitvoeren van klassiek repertoire uit de twintigste eeuw. Naast het uitvoeren van werken van gevestigde componisten treedt het duo ook buiten de gebaande paden van voorspelbare programma’s en stelt professionele integriteit centraal bij het uitvoeren en registeren van goede moderne klassieke muziek.

De wens om een breed spectrum van deze muziek te belichten vanuit een thematische aanpak krijgt zijn beslag in een reeks cd opnames (getiteld Voilá Viola!) met een duidelijke rode draad. De muziek wordt in een helder kader geplaatst en vanuit deze aanpak kwam het duo reeds tot registratie van een Engels en een Frans programma.

Het programma dat zij op 25 september zullen presenteren is getiteld Nederlandse Noten en bevat werken van componisten als Willem Kes (Sonate), Léon Orthel (Sonate), Max Vredenburg (Lamento), Berend Giltay (4 Miniaturen), Hendrik Andriessen (Sonate) en Alexander Voormolen (Sonate). Componisten die aanvankelijk voornamelijk inspiratie verkregen door buitenlandse invloeden, zoals Voormolen die in Parijs studeerde en Orthel die geruime tijd in Berlijn verbleef, maar gaandeweg een eigen ‘Nederlandse’ signatuur ontwikkelden.

– Rietkwintet Pentatiek, 2 oktober

Rietkwintet Pentatiek is een jong en dynamisch ensemble van deze tijd. De onconventionele bezetting van het rietkwintet, geïnspireerd door Calefax, geeft een ongekende schakering aan kleuren in de muziek. In een informele, intieme sfeer brengt Pentatiek door enthousiasme en openheid het publiek en de muziek dicht bij elkaar. Pentatiek werd in oktober 2005 gevormd door een groep jonge musici aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam. Inmiddels zijn alle musici afgestudeerd aan verschillende conservatoria in binnen- en buitenland. Pentatiek speelde concerten in o.a. de Internationale Muziekzomer Gelderland, Het Koetshuis de Keukenhof, en het Grachtenfestival.

Voor het GeNeCo Jubileum heeft Pentatiek een geheel 21e eeuws Nederlands programma samengesteld. Componisten Martijn Voorvelt, Sylvia Maessen en Christiaan de Jong hebben speciaal voor dit programma nieuwe stukken geschreven. Naast deze premières brengt Pentatiek ook alle bestaande werken voor rietkwintet geschreven door GeNeCo componisten, en heeft Pentatiek enkele van haar favoriete Nederlandse werken voor rietkwintet geselecteerd.

Pentatiek wilt u met dit programma op een prettige en toegankelijke manier kennis laten maken met de kracht en diversiteit van muziek van nu en uit ons eigen land.

– Duo Enchanté, 9 oktober

Astrid Lammers (sopraan) en Laura Hölzenspies (piano) werken met elkaar samen sinds hun studietijd aan het Utrechts Conservatorium. Aanvankelijk vormden zij samen met tenor Paul Hörmann ‘Palastri’ met lied- en operarepertoire. Als Duo Enchanté leggen zij zich momenteel toe op het uitvoeren van bijzondere liederencycli van met name twintigste-eeuwse componisten. Hieronder vielen onder meer “Chants de terre et de ciel” van Olivier Messiaen, Richard Strauss’ liederencyclus opus 68 op teksten van Clemens Brentano en “8 Folk Song Arrangements” van Benjamin Britten. De prachtige, hoge coloratuurstem van Astrid en het verfijnde pianospel van Laura maken elk concert tot een ontroerende belevenis.

Op 9 oktober a.s. staan liederen op het programma van de Nederlandse componisten: Bertha Frensel Wegener-Koopman, Alphons Diepenbrock, John Borstlap, Robert Heppener en Ton de Leeuw.

– Piano Duo Blaak, 20 november

Het pianoduo Blaak, bestaande uit Martijn en Stefan Blaak, studeerde cum laude af aan de Messiaen Academie bij Fred Oldenburg en Pierre Ruhlmann. Inmiddels zijn de broers overladen met prijzen in binnen- en buitenland en treden ze op door heel Europa. Regelmatig zijn ze te gast tijdens internationale festivals, zoals het Grachtenfestival Amsterdam, muziekfestival Aix-en-Provence in Frankrijk en La settimana d’arte di Cecina in Italië. Naast optredens met verschillende symfonieorkesten hebben ze ook diverse radio- en t.v.-opnames gemaakt in Nederland (Reiziger in Muziek) en Duitsland.

Martijn en Stefan hebben De Voorziening, een beurs voor jonge excellerende musici, in ontvangst mogen nemen. Dankzij deze beurs hebben ze gestudeerd bij Ton Hartsuiker. Al deze inspanningen hebben de broers geen windeieren gelegd: onlangs is hun eerste cd, Stadium, verschenen. Deze cd bevat werken voor twee piano’s.

Op 20 november spelen ze in het Haagse Gemeentemuseum de wereldpremière van een nieuw werk van Diderik Wagenaar.

– Amsterdam Wind Quintet, 27 november

De vijf blazers van het Amsterdam Wind Quintet verrassen hun publiek graag met onbekende composities, nieuwe arrangementen, of door te spelen op ludieke concertlocaties.

Het Amsterdam Wind Quintet gaat graag projecten aan met kunstenaars van andere disciplines. Zo ontstond de samenwerking met o.a. dichter Erik Menkveld, schrijfster Iris Koppe, acteur Roelant Radier en regisseuse Freya Ligtenberg. Voor Hbo-studenten ontwikkelde het ensemble een concert met bijpassende muziekquiz. Elk seizoen stellen de vijf musici nieuwe programma`s samen waarin vaak een thema centraal staat.

Het Amsterdam Wind Quintet geeft concerten op podia door heel Nederland, en speelde onder andere live voor het Radio 1 programma Vroege Vogels en voor Radio Mona Lisa. In het bijzijn van koningin Beatrix speelden ze bij het 75-jarig bestaan van TNO. Zij traden op in de Beurs van Berlage, de Doelen in Rotterdam en het Lux Theater in Nijmegen. Ook speelde het ensemble twee seizoenen voor Stichting Muziek in Huis.

Hun optreden op 27 november heeft de passende titel Bijzonder Holland(s) meegekregen, want het Amsterdam Wind Quintet heeft een bijzondere voorliefde voor het oorspronkelijk Nederlands repertoire. Dit programma bevat Nederlandse muziek uit Barok, Romantiek en heden van o.a. Sweelinck, de Fesch, Escher en Ketting.

Kaarten koop je via het officiële verkooppunt Eventim.

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek