De Nederlandse Opera: Deidamia in het Muziektheater, Amsterdam

Ticketmaster
Evenement Plaats Concertdatum Start Voorverkoop info
Deidamia Muziektheater, Amsterdam meerdere data 15-dec-11 muziektheater

Van deze opera, die zich aan het begin van de Trojaanse oorlog afspeelt, is geen directe literaire bron bekend. Omdat een orakel de dood van Achilles bij Troje heeft voorspeld, leeft deze als meisje verkleed aan het hof van Lycomedes. Diens dochter Deidamia is verliefd geworden op de jonge Griek. Amoureuze verwikkelingen en vermommingstrucs laten de waarheid aan het licht komen en Achilles moet zich in de strijd tegen de Trojanen aan de zijde van zijn landgenoten scharen. Hoewel het vooruitzicht jong weduwe te worden Deidamia afschrikt, geeft ze toch gehoor aan de stem van haar hart en tot vreugde van allen wordt algauw de bruiloft gevierd. Komedie en tragedie liggen in dit werk dicht bij elkaar, en vooral de titelrol bevat een breed scala aan expressiemogelijkheden, van flirtend liefdeslied tot grootse weeklacht.

Ivor Bolton, chef-dirigent van het Mozarteum Orchester Salzburg, leidt Concerto Köln, dat bij DNO te gast was voor Samson en Ercole amante. Bolton dirigeerde bij DNO Così fan tutte en Ercole amante. In maart 2011 leidt hij het Nederlands Philharmonisch Orkest in Billy Budd. Ivor Bolton werkt vaak samen met David Alden, een van de invloedrijkste operaregisseurs van deze tijd; Alden won in 2001 de Bayerische Theaterpreis vanwege zijn vruchtbare samenwerking met de Bayerische Staatsoper München. Bij DNO ensceneerde hij The Rake’s Progress (1982, 1985), Il prigioniero|Der Zwerg (1985), Un ballo in maschera (1991) en Ercole amante (2009). Alden werkt samen met hetzelfde artistiek team dat verantwoordelijk was voor laatstgenoemde, enthousiast ontvangen productie: decorontwerper Paul Steinberg, kostuumontwerpster Constance Hoffman en lichtontwerper Adam Silverman. De titelrol wordt vertolkt door Sally Matthews, die bij DNO terugkeert na haar optreden als Fiordiligi Così fan tutte (2006); in mei 2011 zingt zij bij DNO tevens Sophie Der Rosenkavalier. Olga Pasichnyk (Achille) debuteert bij DNO.

De voorstelling duurt ± 4 uur, inclusief 2 pauzes.

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek