Jaap van Zweden met Dallas Orkest op 12 maart in het concertgebouw, Amsterdam

Ticketmaster

12 maart – concertgebouw, Amsterdam – kaartverkoop hier

Jaap van Zweden
Vorig seizoen nam de Nederlandse topdirigent Jaap van Zweden afscheid als chef-dirigent van de omroeporkesten om zich meer en meer aan zijn Amerikaanse avontuur te kunnen wijden. Sinds Van Zweden in 2008 chef-dirigent werd van het Dallas Symphony Orchestra wordt hij in de Verenigde Staten op handen gedragen. Eind 2011 kreeg Van Zweden de Amerikaanse Conductor of the Year Award. Mede vanwege het feit dat Van Zweden Dallas als internationaal cultureel centrum op de kaart had gezet. Met zijn Dallas Symphony Orchestra is hij nu voor het eerst in Nederland

Dallas Symphony Orchestra
Hoewel het Dallas Symphony Orchestra al sinds 1900 bestaat is het pas sinds 1945 professioneel. Sindsdien heeft het orkest grote chef-dirigenten gekend zoals Antal Doráti en Georg Solti. Zij hebben hun sporen achtergelaten in de sound van het orkest. Met Korngolds Vioolconcert, gespeeld door violiste Hilary Hahn en Mahlers Zesde symfonie laat Jaap van Zweden horen dat hij het zijne aan de rijke traditie toevoegt.

‘Het Concertgebouw is voor mij een zaal die ongelooflijk veel herinneringen oproept. Als negenjarig jongetje stond ik hier al op het podium. Ik was er niet vanaf te slaan, zo’n feest vond ik het. De zaal is voor mij altijd een tweede thuis geweest. Zoveel beroemdheden hebben hier opgetreden. Als je binnenkomt, dan voel je onmiddellijk: op dit podium zijn wonderen gebeurd. Het is een zaal met een ongelooflijke historie, maar tegelijkertijd een zaal die leeft als nooit tevoren. Maar wij moeten niet vergeten ook aan de toekomst te denken, aan onze jeugd. Daarom is het van ongelooflijk belang dat de zaal in de staat blijft waarin hij nu verkeert.’ Jaap van Zweden, dirigent

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek