Oa Claudio Abbado, Yo-Yo Ma en Elina Garanca: Concertgebouw 2013-2014 programmering aangekondigd

Ticketmaster

In seizoen 2013-2014 staan in Het Concertgebouw fameuze musici op het programma. Claudio Abbado is na vele jaren terug met zijn Orchestra Mozart. De wereldberoemde zangeressen Cecilia Bartoli, Angela Gheorghiu en Elīna Garanča zijn te gast, en Yo-Yo Ma komt voor een cellorecital naar de Grote Zaal.
Meer info en kaartverkoop via het Concertgebouw.

Als vervolg op de Beethovencyclus van vorige seizoenen presenteren Bernard Haitink en het Chamber Orchestra of Europe dit en volgend seizoen een reeks concerten met de symfonische werken en soloconcerten van Brahms. Bernard Haitink zal bij een van deze concerten voor het eerst samenwerken met violiste Janine Jansen. Uiteraard zijn in het concertaanbod in 2013-2014 ook Nederlandse orkesten ruimschoots vertegenwoordigd.

In de Kleine Zaal staan violist Frank Peter Zimmermann en pianist Inon Barnatan in de schijnwerpers met ieder een eigen serie. Naast de traditionele series is er veel aandacht voor jonge musici en krijgt nieuwe muziek een podium in de serie Tijdgenoten. De serie Scherpdenkers presenteert een aantal verrassende gasten, zoals ruimtevaarder André Kuipers en filosofe Stine Jensen.

De Robeco Zomerconcerten gaan in 2013 verder onder de naam Robeco SummerNights en beleven daarmee hun 25ste editie. Het concertprogramma varieert van klassiek tot pop en jazz en van muzikaal cabaret tot filmmuziek. Het Zondagochtend Concert, een samenwerking met de AVRO, gaat zijn 19e seizoen in en staat garant voor concerten met geliefde composities uitgevoerd door bijzondere musici.

Het nieuwe Programma voor seizoen 2013-2014 verschijnt op het moment dat het Jubileumjaar 2013 in volle gang is. Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Het Concertgebouw vindt tot en met december 2013 nog een reeks bijzondere Jubileumconcerten plaats in de Grote- en Kleine Zaal. Alle informatie over het Jubileumprogramma is te vinden op concertgebouw.nl/jubileum.

Grote Zaal:
Bernard Haitink en Brahms
Exclusief voor Het Concertgebouw komen Bernard Haitink en het Chamber Orchestra of Europe dit en volgend seizoen met een cyclus van de symfonieën en soloconcerten van Brahms. In november 2013 klinken de Eerste symfonie en Tweede symfonie. De Franse broers Renaud en Gautier Capuçon soleren in het Dubbelconcert, terwijl Janine Jansen de solopartij in het Vioolconcert voor haar rekening neemt.

Wereldberoemde orkesten, dirigenten en solisten
Het Concertgebouw verwelkomt in het seizoen 2013-2014 een aantal grote orkesten, waaronder het Orchestra Mozart onder leiding van Claudio Abbado, het Boedapest Festival Orkest onder leiding van Iván Fischer en de Wiener Philharmoniker onder leiding van Riccardo Chailly. In het kielzog van het Orchestra Mozart reizen twee grote pianisten mee: Martha Argerich en Maria João Pires. Meesterpianist Murray Perahia treedt dit seizoen op met de Academy of St. Martin in the Fields. Violiste Janine Jansen speelt samen met haar eigen ensemble vioolconcerten van Bach. Op het gebied van de oude muziek zijn verder te gast de Lautten Compagney met de Händelopera Rinaldo, en de Academy of Ancient Music met Bachs Matthäus-Passion, Britten Sinfonia met Bachs Johannes-Passion en het kammerorchesterbasel met de Messiah van Händel. Bijzonder is het recital dat cellist Yo-Yo Ma samen met pianiste Kathryn Stott geeft in de Grote Zaal.

Vocale muziek in de Grote Zaal
In het seizoen 2013-2014 treedt een aantal vocale wereldsterren aan. Tot de vaste gasten behoren mezzosopraan Cecilia Bartoli en bariton Thomas Hampson. De laatste brengt met Amsterdam Sinfonietta een nieuwe bewerking van Brahms’ Vier ernste Gesänge. De Amerikaanse mezzosopraan Joyce DiDonato zingt met Il Complesso Barocco repertoire van haar nieuwe cd Drama Queens, de Letse mezzosopraan Elīna Garanča treedt op in een liedrecital en de Roemeense sopraan Angela Gheorghiu vertolkt aria’s van Händel tot Puccini. Op het gebied van koormuziek zijn er onder meer optredens van het Collegium Vocale Gent met Philippe Herreweghe (Requiem van Fauré), het Tölzer Knabenchor en Britten Sinfonia Voices.

Nederlandse symfonieorkesten
Uiteraard zijn ook de Nederlandse orkesten in het seizoen 2013-2014 goed vertegenwoordigd. Zij treden onder meer op in de serie Klassieke Meesterwerken, voorheen Het Romantisch Soloconcert. Twee Nederlandse symfonieorkesten – Het Gelders Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest – wisselen elkaar af in de serie Concertgebouw Classics. Deze serie met lichtklassiek repertoire, waarbij het publiek op de rode loper wordt ontvangen, gaat haar derde seizoen in.

Jazz in de Grote Zaal
Naast het jaarlijkse kerstconcert door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw presenteert Het Concertgebouw een aantal concerten in samenwerking met North Sea Jazz. Twee concerten uit deze reeks zijn inmiddels bekend, die met zanger Gregory Porter en met pianist Brad Mehldau.

Meer info en kaartverkoop via het Concertgebouw.

Kleine Zaal:
Eigen series voor Frank Peter Zimmermann en Inon Barnatan
Twee bijzondere musici hebben dit seizoen een eigen serie in de Kleine Zaal. De Duitse violist Frank Peter Zimmermann is dit seizoen artist-in-residence. Hij speelt Bach met zijn vaste pianopartner Enrico Pace, en treedt op met zijn eigen strijktrio. Pianist Inon Barnatan staat deze keer in de ‘spotlights’. Hij geeft een solorecital, met onder meer een van de late sonates van Schubert, en speelt kamermuziek van Mahler, Ravel en Brahms met onder anderen violiste Liza Ferschtman.

Traditie en een nieuw geluid
Zoals gebruikelijk komen de liefhebbers van kamermuzikale bezettingen als het strijkkwartet, pianorecital en pianotrio uitgebreid aan hun trekken. Tot de grote musici die dit seizoen hun opwachting maken in de Kleine Zaal behoren onder anderen de violisten Alexander Sitkovetsky, die onder meer een concert geeft met zijn ‘eigen’ Sitkovetsky Trio, Vilde Frang en August Hadelich, en de cellisten Gautier Capuçon en Jean-Guihen Queyras. Bijzonder is de samenwerking tussen het Arcanto Kwartet en het Tetzlaff Kwartet, die de krachten bundelen voor de uitvoering van drie strijkoctetten. In de series Vocaal treden dit seizoen onder meer de sopranen Patricia Petibon en Kate Royal, mezzosopranen Christianne Stotijn, Susan Graham en Bernarda Fink en tenor Mark Padmore op.

Jong talent krijgt ruim baan in onder meer de series Jonge Nederlanders en Rising Stars, een samenwerking van de belangrijkste concertzalen van Europa, en in de serie Piano Solo. De Kleine zaal is daarnaast een podium voor de actualiteit. Zo kent de serie Scherpdenkers dit seizoen een aantal verrassende gasten, zoals ruimtevaarder André Kuipers, filosofe Stine Jensen en ontwerper Piet Hein Eek. In de serie Tijdgenoten klinken nieuwe werken van de Nederlanders Sander Germanus, Willem Jeths, Arnold Marinissen en Wouter Snoei. De Australische altviolist en dirigent Brett Dean speelt zelf de eerste uitvoering in Nederland van zijn nieuwe compositie. De vorig seizoen geïnitieerde series Acoustics en Jazz Club (in de Koorzaal) krijgen in het seizoen 2013-2014 een vervolg. De serie Tracks beleeft haar vijfde seizoen en wordt wegens succes uitgebreid. In 2013-2014 staan vijf Tracks-concerten gepland, uitgevoerd op de woensdag- én donderdagavond.

25 jaar Robeco SummerNights
De Robeco Zomerconcerten bestaan 25 jaar. Ter ere daarvan zijn de concerten in een nieuw jasje gestoken en voorzien van een nieuwe naam: Robeco SummerNights. Caro Emerald geeft met het Metropole Orkest de aftrap voor een zomer vol muziek: van klassiek tot pop en jazz, van muzikaal cabaret tot filmmuziek. Zoals gebruikelijk treden in de zomermaanden solisten op van wereldfaam, zoals de pianisten Jean-Yves Thibaudet, Kristian Bezuidenhout en Stefan Vladar, en de violisten Joshua Bell en Patricia Kopatchinskaja. Bijzonder is het ligconcert met Drumming van Steve Reich en het nachtconcert door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Christian Scott (‘jazz’s young style god’) met muziek van Miles Davis. Het beroemde concert dat Aretha Franklink in 1968 in Het Concertgebouw gaf komt tot leven met Trijntje Oosterhuis. Voor de hele familie zijn er concerten door het komische duo Igudesman & Joo en filmmuziek van Disney en John Williams. Nieuw zijn onder meer de Summer Classics, een lichtvoetige ‘muziekcursus’ door Mike Boddé en Diederik van Vleuten, en een reis door de muziek met Lenette van Dongen. En het publiek ontmoet zijn favoriete artiest tijdens de Robeco SummerNights Live, voorafgaand aan en na afloop van diverse concerten.

Het Zondagochtend Concert
Het Zondagochtend Concert, een samenwerking van Het Concertgebouw en de AVRO, beleeft zijn negentiende editie. Vele grote namen staan op het programma, zoals die van de violisten Liza Ferschtman, Baiba Skride, Julian Rachlin en Vilde Frang, en de pianisten Anna Federova, Nino Gvetadze en Fazil Say. De pianospelende broers Arthur en Lucas Jussen vertolken een voor hen gecomponeerd werk van Theo Loevendie. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor hebben de hoofdrol in de serie. Van over de grens komen onder meer de Nordwestdeutsche Philharmonie, de Kammerakademie Potsdam, het Choir of St. John’s College, Cambridge, Concerto Köln, Le Concert Olympique en La Stagione Frankfurt. De concerten in de Grote Zaal wisselen af met kamermuziekoptredens in de Kleine Zaal, onder meer door het Chiaroscuro Kwartet, het Arosa Trio en door een trio met Vesko Eschkenazy, concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Nieuw bij Het Zondagochtend Concert zijn twee Familieconcerten. Kinderboekenschrijver Jacques Vriens vertelt zijn verhaal ‘De Kindertemmer’ met muziek van Scarlatti, Bach en Mozart. En actrice Hadewych Minis vertelt, begeleid door het Gelders Orkest, een nieuw verhaal van kinderboekenschrijfster Bette Westera met muziek uit Mendelssohns A Midsummer Night’s Dream.

Meer info en kaartverkoop via het Concertgebouw.

Educatie en Participatie
Het Concertgebouw laat graag iedereen kennismaken met muziek. Speciaal voor kinderen en volwassenen ontwikkelt Het Concertgebouw daarom programma’s die een brug slaan tussen de muziek en het publiek. Jaarlijks bezoeken ongeveer 30.000 scholieren uit het primair en voortgezet onderwijs Het Concertgebouw. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is er verder de serie muziekvoorstellingen onder de naam Applaus voor jezelf! De Zing met ons mee-projecten krijgen een vervolg, onder meer met een Sinterklaasconcert met Cor Bakker en een speciale kerstvoorstelling. Voor de allerkleinsten zijn er de producties van KleuterSinfonietta, door musici van Amsterdam Sinfonietta. Drie concerten komen tot stand in samenwerking met Oorkaan, vaste partner van Het Concertgebouw bij de programmering van de kinderconcerten.
Voor volwassenen biedt Het Concertgebouw een reeks cursussen en interactieve Zing en Beleef-series.

Participatieprogramma rond West Side Story als kroon op Jubileumjaar
Het Jubileumjaar 2013 wordt afgesloten met een participatieproject rond West Side Story op 3 en 4 december. De cast en musici die deze legendarische musical uitvoeren zal bestaan uit talentvolle scholieren en studenten tussen de 16 en 24 jaar, die gedurende een half jaar intensief worden begeleid door gerenommeerde professionals.

Meer info en kaartverkoop via het Concertgebouw.

Gratis lunchconcerten
Ook in het seizoen 2013-2014 staan gratis Lunchconcerten op het programma. Elke woensdag in de periode september tot en met juni vindt een kort concert plaats in de Grote of Kleine Zaal, met een programma dat varieert van oude muziek tot hedendaagse composities en openbare repetities door het Koninklijk Concertgebouworkest.

Sponsors en fondsen
De Eigen Programmering van Het Concertgebouw wordt mogelijk gemaakt door inkomsten uit kaartverkoop, sponsoring en fondsenwerving. In 2011 is Het Concertgebouw NV een corporate partnership aangegaan met Deutsche Bank. Voor tenminste vijf jaar trekken beide partijen samen op in hun passie voor educatie, participatie en het ondersteunen van muzikaal talent.
BankGiro Loterij is gedurende het jaar 2013 Jubileumpartner van Het Concertgebouw. Dankzij een genereuze bijdrage van BankGiro Loterij is Het Concertgebouw in staat regelmatig livestreams uit te zenden van concerten.
Voor het 25ste achtereenvolgende seizoen heeft Robeco zich als sponsor verbonden aan de Robeco SummerNights. Het Zondagochtend Concert, georganiseerd door Het Concertgebouw en de AVRO, wordt mede mogelijk gemaakt door Menzis. Naast deze seriesponsors dankt Het Concertgebouw de vele andere concertsponsors en fondsen – waaronder Het Concertgebouw Fonds – die het mogelijk maken in het seizoen 2013-2014 opnieuw een programma van wereldklasse aan te bieden.

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek