Waylon terug naar de Effenaar

Ticketmaster

EffenaarHet was als een mooie jas, die niet goed paste. Zo omschrijft Waylon de muziek die hij op zijn eerste twee succesalbums maakte. Het begon allemaal toen hij werd uitgenodigd om mee te doen aan een televisietalentenshow. Pas een dag voor de opnamen werd bekend dat hij James Browns soulklassieker It’s A Man’s World zou gaan zingen. Waylon maakte niettemin een verpletterende indruk. Dat was mooi, maar daardoor kreeg hij gelijk een soulstempel opgedrukt.

Het afgelopen jaar was niet gemakkelijk voor Waylon. Die mooie jas ging knellen. Zo erg, dat het ondragelijk werd. Hij werd doodongelukkig van. Of zoals hij zelf zegt: ‘Ik dacht, als ik dit nog eens vijf jaar moet doen, stop ik. Of jaag ik mezelf een kogel door mijn kop.’

Waylon zat een paar weken thuis en dacht na: wat wil ik zélf? Welke kant wil ik muzikaal op? Waar wordt ik gelukkig van? Hij wist het zeker: ik blijf altijd muziek maken. Maar als ik dat doe, moet ik dicht bij mezelf blijven. Terug naar wie ik eigenlijk ben en gewoon weer met een gitaar op schoot lekker spelen. Hij nam een besluit en er viel een last van zijn schouders. Of zoals hij het zelf zegt: ‘Ik ben naar Nashville gegaan, en daar heb ik binnen tien dagen mijn hele nieuwe plaat geschreven. Dat zegt genoeg.’

Het roer ging om. Hij veranderde van management en van platenmaatschappij. Het werd een vechtscheiding, maar toen het stof neergedaald was, voelde hij zich eindelijk vrij. “Heaven After Midnight is daarom, voor het eerst, helemaal mijn eigen plaat. Met muziek die rechtstreeks uit mijn hart komt, zonder storende invloeden van buitenaf.’

Heaven After Midnight komt op 5 september uit, de single Giving Up Easy is nu al overal te horen. Het worden drukke tijden voor Waylon, want vanzelfsprekend gaat het hectische bestaan van promotie doen, repeteren, reizen en optreden weer 24 uur per dag beslag op hem leggen. En dan is er ook nog eens het Eurovisie Songfestival, waar hij samen met Ilse DeLange als The Common Linnets Nederland heeft vertegenwoordigd en tweede werd! ‘Voor mij is die combinatie van verschillende dingen goed te doen’, zegt hij. ‘En ik vind het heerlijk om met Ilse te werken. We kennen elkaar natuurlijk ook al vanaf toen we twaalf waren. Ilse heeft, meer dan wie ook, tegen me gezegd: “Ga doen wat jij wilt, waar jij goed in bent. Vergeet alle poespas, je bent de afgelopen jaren jezelf voorbij gelopen. Maar je hoeft niet iemand anders te zijn, want je bént al iemand.”‘

Waylon en Ilse DeLange hebben zo’n achttien liedjes samen geschreven en daar kwam een gezamenlijk album van met daarop een wereldwijde nummer 1 hit, en een stadionconcert in de Grolschveste, het stadion van FC Twente. Het kon allemaal, omdat hij met Heaven After Midnight het plezier in muziek maken weer heeft teruggevonden en, nog belangrijker, zichzélf heeft teruggevonden. ‘Liedjes schrijven, op een podium staan, met fijne mensen samenwerken… iedereen zou dit werk wel willen doen’, zegt Waylon. ‘Het is de romantiek die daar omheen hangt, die ik graag in stand wil houden. Zomaar met een gitaar een hok binnenlopen en je geest laten spreken. Dáár gaat het om. Dat doen, ja, dat is hemels!’

Locatie: Effenaar
Datum: Vrijdag 21 november `14
Aanvang: 20:00 uur
Zaal open: 19:30 uur
Start voorverkoop: Zaterdag 05 jul `14

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek