Yo-Yo Ma viert 15-jarig bestaan The Silk Road Ensemble in Amsterdam

Ticketmaster

ConcertgebouwCellist Yo-Yo Ma en The Silk Road Ensemble vieren met een concert in de Grote Zaal op woensdag 10 september dat het ensemble dit seizoen 15 jaar bestaat. Het gezelschap is befaamd om zijn vertolkingen van bestaande en nieuwe wereldmuziek. Voor deze gelegenheid speelt het onder meer nieuw werk van David Bruce en Vijay Iyer, geschreven in opdracht van The Silk Road Ensemble. Een dag eerder, op dinsdag 9 september, krijgt Yo-Yo Ma de aan hem toegekende Concertgebouw Prijs 2014 uitgereikt tijdens een feestelijk galadiner in de Grote Zaal. De cellist ontvangt deze onderscheiding vanwege de belangrijke bijdrage die hij over een langere periode heeft geleverd aan het artistieke profiel van Het Koninklijk Concertgebouw.

In het concert van 10 september combineren Yo-Yo Ma en The Silk Road Ensemble Westerse instrumenten als viool, cello en klarinet met de tabla, de sheng en de kamanche. Op het programma staat traditionele muziek in eigen arrangementen naast nieuw gecomponeerde werken die hun wortels hebben in het Midden-Oosten en Azië. Het doel dat Yo-Yo Ma voor ogen had met de oprichting van The Silk Road Ensemble was om mensen wereldwijd met elkaar in contact te brengen. Langs de Zijderoute gingen lange tijd niet alleen handelsproducten van Europa naar Azië en omgekeerd, maar ook kunst, cultuur en wetenschap. Voor zijn gezelschap verzamelde de cellist musici uit een groot aantal landen.

Yo-Yo Ma, ooit een wonderkind dat al op achtjarige leeftijd optrad in een door Leonard Bernstein geleid concert, staat bekend als muzikale alleskunner. Als solist speelt hij al decennialang met alle grote orkesten. Hij is een gerenommeerd vertolker van kamermuziek en heeft ook filmmuziek gespeeld. Yo-Yo Ma won vele prijzen en ontving Grammy Awards voor diverse cd-opnamen.

Ter gelegenheid van de bijzondere band die Yo-Yo Ma heeft met het Nederlandse muziekleven, verschijnt op 6 september het document Yo-Yo Ma, in goed gezelschap. Deze collectie van 5 CD’s in hardcover boek bevat onder andere nooit eerder uitgebrachte opnames van speciaal voor Yo-Yo Ma gecomponeerde werken uitgevoerd door de cellist zelf. Met uniek beeldmateriaal uit privéarchieven en bijdragen van onder anderen Ton Koopman, Martijn Sanders, Ernst Reijseger en Quirine Viersen.

Azmeh – Ibn Arabi Postlude; Man – Night Thoughts; Das – Shristi; Bruce – Cut the Rug (In opdracht van The Silk Road Ensemble); Iyer – Playlist for an Extreme Occasion (In opdracht van The Silk Road Project, Inc.); Jacobsen – Atashgah; Perapaskero – Turceasca (arr. O. Golijov / Ljova)

Woensdag 10 september
Concertgebouw, grote zaal
Aanvang: 20.15 uur

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek