Transition Festival naar TivoliVredenburg

Ticketmaster

Op 26 maart vindt de eerste editie van Transition plaats, een gloednieuw jazz & beyond festival in samenwerking met North Sea Jazz. In totaal zullen zo’n 20 artiesten op de podia van de zalen Grote Zaal, Pandora, Cloud Nine en Hertz staan.

Jazz is in beweging. In het nieuwe millennium is een duidelijke kentering gaande. De iconen van de vorige eeuw en de grondleggers van de jazz zijn nagenoeg van het toneel verdwenen en nieuwe helden winnen snel terrein. Het zijn ‘Transition Years’. Sinds jaar en dag evolueert jazz, waarbij vele genres en culturen de muziekvorm hebben geïnspireerd. De muziek is wijd verspreid over de wereld en versmolten met andere genres. De vraag ‘is dit nog wel jazz?’ is niet relevant meer. Het festival Transition wil avontuurlijke muziek brengen waar ruimte is voor improvisatie en experiment.

Een van de bruggenbouwers van deze eeuw is de Libanese trompettist Ibrahim Maalouf. Zijn avontuurlijke jazz kan alle kanten op gaan, getuige zijn twee nieuwe albums. Waar zijn het album Kalthoum voornamelijk bestaat uit akoestische jazzcomposities, verkent hij op het album Red & Black Light juist weer wereldmuziek. Op Transition keert hij als één van de headliners terug naar de Grote Zaal die hij twee jaar geleden al op eigen kracht wist uit te verkopen.

De Amerikaanse drummer Mark Guiliana wist furore te maken door de ritmesectie in bands van onder meer Avishai Cohen (bass) en Brad Mehldau voor zijn rekening te nemen. Op het album Family First, de eerste plaat met zijn kwartet, presenteert hij een subliem akoestisch geluid, waar traditionele hardbop, elektronische en geïmproviseerde muziek continu kruisen.

Het trio Gogo Penguin gaat terug naar een traditionele bezetting met piano, bas en drums, maar speelt met invloeden uit electronica, trip-hop en zelfs modern klassiek juist een hedendaags jazzmengsel. Recentelijk tekende de Britse band op het legendarische Blue Note label.

Sons of Kemet speelt in een vrij unieke bezetting, bestaande uit een saxofoon, tuba en twee drummers. Met een mix van jazz, brass, dub en Caribisch en Afrikaans creëert de band een stuwend ritmisch geheel.

Met zijn akoestische groep Mobile verlegt de Zwitserse pianist Nik Bärtsch de grenzen binnen zowel de klassieke muziek als de jazz. Repetitieve patronen uit de minimal music worden afgewisseld met de vrijheid van geïmproviseerde jazz. De intensiteit van zijn liveshows wordt versterkt door bijzondere bijbehorende multi-mediale visuals.

De carrière van Makaya McCraven begon in de hiphop, maar zonder deze invloeden achter zich te laten ging hij onder zijn eigen naam verder als jazzcollectief. Op het eerder dit jaar verschenen debuutalbum In This Moment is de “groove” het sleutelwoord.

Transition Festival
Datum: 26 maart
Zaal: TivoliVredenburg
Aanvang: 16:30

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek