Transition Festival in TivoliVredenburg

Ticketmaster

Op 26 maart vindt de eerste editie van Transition plaats, een gloednieuw jazz & beyond festival in samenwerking met North Sea Jazz. In totaal zullen zo’n 20 artiesten op de podia van de zalen Grote Zaal, Pandora, Cloud Nine en Hertz staan.

Jazz is in beweging. In het nieuwe millennium is een duidelijke kentering gaande. De iconen van de vorige eeuw en de grondleggers van de jazz zijn nagenoeg van het toneel verdwenen en nieuwe helden winnen snel terrein. Het zijn ‘Transition Years’. Sinds jaar en dag evolueert jazz, waarbij vele genres en culturen de muziekvorm hebben geïnspireerd. De muziek is wijd verspreid over de wereld en versmolten met andere genres. De vraag ‘is dit nog wel jazz?’ is niet relevant meer. Het festival Transition wil avontuurlijke muziek brengen waar ruimte is voor improvisatie en experiment.

Een van de bruggenbouwers van deze eeuw is de Libanese trompettist Ibrahim Maalouf. Zijn avontuurlijke jazz kan alle kanten op gaan, getuige zijn twee nieuwe albums. Waar zijn het album Kalthoum voornamelijk bestaat uit akoestische jazzcomposities, verkent hij op het album Red & Black Light juist weer wereldmuziek. Op Transition keert hij als één van de headliners terug naar de Grote Zaal die hij twee jaar geleden al op eigen kracht wist uit te verkopen.

De Israelische/Amerikaanse contrabassist Avisahi Cohen vestigde zijn naam van 1996 tot 2003 in de band van Chick Corea, maar is vervolgens onder zijn eigen naam doorgestoten tot één van de grootste namen in de jazz. Op zijn laatste wapenfeit From Darkness (2015) gaat hij weer terug naar de basis; een ijzersterke akoestische plaat. Op dit album wordt hij bijgestaan door de Russische pianist Nitai Hershkovits en drummer Daniel Dor die ook op Transition met hem het podium delen.

De Amerikaanse drummer Mark Guiliana wist furore te maken door de ritmesectie in bands van onder meer Avishai Cohen (bass) en Brad Mehldau voor zijn rekening te nemen. Op het album Family First, de eerste plaat met zijn kwartet, presenteert hij een subliem akoestisch geluid, waar traditionele hardbop, elektronische en geïmproviseerde muziek continu kruisen.

Op zijn nieuwe album Desire zoekt de Nederlandse saxofonist Yuri Honing het gevoel van verlangen op. Zowel live als op dit album wordt Yuri Honing bijgestaan door een aantal Nederlandse topmuzikanten; Wolfert Brederode op piano, drummer Joost Lijbaart en de IJslandse/Nederlandse bassist Gulli Gudmundsson.

Met zijn akoestische groep Mobile verlegt de Zwitserse pianist Nik Bärtsch de grenzen binnen zowel de klassieke muziek als de jazz. Repetitieve patronen uit de minimal music worden afgewisseld met de vrijheid van geïmproviseerde jazz. De intensiteit van zijn liveshows wordt versterkt door bijzondere bijbehorende multi-mediale visuals.

Het trio Gogo Penguin gaat terug naar een traditionele bezetting met piano, bas en drums, maar speelt met invloeden uit electronica, trip-hop en zelfs modern klassiek juist een hedendaags jazzmengsel. Recentelijk tekende de Britse band op het legendarische Blue Note label.

De Noorse pianist Tord Gustavsen is één van de boegbeelden van de hedendaagse Noorse jazz. “Hij raakt de toetsen liefst bijna verontschuldigend aan” schreef de Volkskrant al over zijn laatste plaat Extended Circle. Subtiliteit is het sleutelwoord. Met zijn nieuwe trio vormt hij een bijzonder project samen met drummer Jarle Vespestad en de Afghaans-Duitse zangeres Simin Tander. Tord en Simin hebben samen met een Afghaanse dichter samen gewerkt om traditionele Noorse gezangen te vertalen in Pashto (Afghaans). Begin 2016 verschijnt het album What Was Said op ECM en zal dit trio de nummers voor het eerst in Nederland opvoeren op Transition Festival!

De carrière van Makaya McCraven begon in de hiphop, maar zonder deze invloeden achter zich te laten ging hij onder zijn eigen naam verder als jazzcollectief. Op het eerder dit jaar verschenen debuutalbum In This Moment is de “groove” het sleutelwoord.

Sons of Kemet speelt in een vrij unieke bezetting, bestaande uit een saxofoon, tuba en twee drummers. Met een mix van jazz, brass, dub en Caribisch en Afrikaans creëert de band een stuwend ritmisch geheel.

Met releases van onder meer STUFF., Dans Dans, Taxiwars en De Beren Gieren mag gerust gezegd worden dat 2015 een broeiend jaar was voor de Belgische jazzscène. Het jazztrio De Beren Gieren rondom multi-instrumentalist Fulco Ottervanger vertrekt vanuit een klassieke drum/bas/piano bezetting, maar zit al snel “ergens op de wip tussen knallende jazz en verfijnde klassiek, tussen rebellie en intelligentie” (aldus Enola.be). Zowel de muziek als de uitspraak van de naam zullen in 2016 ongetwijfeld internationaal wat los maken!

“Eric’s sound is the sound of doom; big, thick, percussive” Aldus Branford Marsalis over Eric Revis. Hij werkte samen met onder meer Peter Brötzmann, Kurt Rosenwinkel en Betty Carter, maar heeft inmiddels als bandleider ook vier albums op zijn naam staan. Op Transition deelt Eric Revis het podium met de Canadese pianiste Kris Davis (ook te horen op zijn meest recente album City of Asylum) en drummer John Betsch.

TEMKO maakt “Mixed minimal chamber metal”, aldus hun website. Deze op papier wat vreemde combinatie is het resultaat van verrassende composities tussen een (modern) klassiek gitarist, een metalbassist, een jazzpianist en een slagwerker. De gemeenschappelijke deler is de liefde voor de “minimal music”. De band is vernoemd naar origamikunstenares Florence Temko, bekend om haar transparante constructies die nooit ongrijpbaar worden.

Het 8-koppige Broken Brass Ensemble uit Leeuwarden brengt een stukje New Orleans naar Transition! Met hun aanstekelijke mix van brass, hiphop, funk en balkan brengen ze iedere zaal in beweging. Het ensemble staat bekend om brassvertolkingen van bekende popnummers als Thrift Shop (Macklemore & Ryan Lewis) en Marilyn Monroe (Pharell Williams), maar bracht eerder dit jaar ook hun debuutalbum Brasshopper uit met eigen werk.

Transition Festival
Datum: 26 maart
Zaal: TivoliVredenburg
Aanvang: 16:30

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek