Mark Lanegan naar 013

Ticketmaster

Op vrijdag 6 mei ruimt 013 de Jupiler Zaal in voor An Evening With Mark Lanegan. De boomlange zanger met de diepbruine prachtstem komt naar Tilburg voor een intiem concert. Lanegan, die bij het grote publiek bekend is van zijn werk met Queens Of The Stone Age en Screaming Trees, heeft ook solo een stel knappe platen gemaakt. Om de intieme ambiance nog te vergroten is het optreden deels seated. Het voorprogramma wordt verzorgd door Special Guest Duke Garwood. Tickets kosten € 27,50 (excl. servicekosten) en gaan vanaf vrijdag 5 februari in de voorverkoop.

Twintiger Mark Lanegan maakt eind jaren ’80 naam als frontman van de grungeband Screaming Trees. In 1990 tekent hij al voor zijn eerste solo-album: op The Winding Sheet doen zijn vrienden Kurt Cobain en Kris Novoselic van Nirvana mee. Al gauw wordt de man met het kenmerkende doorrookte stemgeluid een veelgevraagd gastzanger en inmiddels zijn de samenwerkingen niet meer te tellen. Hoogtepunten zijn bijdrages aan Songs For The Deaf (QOTSA), de drie albums die hij met Isobel Campbell (Belle & Sebastian) maakte en de samenwerking met Greg Dulli van The Afghan Whigs in eerst The Twilight Singers en later als Gutter Twins.

Met zijn donkere klankkleur weet Lanegan moeiteloos een droefgeestige stempel op de muziek te drukken, de zon te verduisteren en je onverbiddelijk mee te slepen. Dat geldt zeker voor zijn sterke solowerk. Het in 2012 verschenen Blues Funeral is een hard, gruizig, rootsy en prachtig voorbeeld. Eindelijk weer een album ook dat in de buurt kwam van het legendarische Bubblegum. Op die plaat uit 2004 betaalden alle samenwerkingen zich terug in gastrollen van PJ Harvey, Josh Homme en Nick Oliveri van QOTSA, topproducer Chris Goss (Masters of Reality), Aldo Struyf van Millionaire en Duff McKagan en Izzy Stradlin (Guns n’ Roses/Velvet Revolver).

Ondanks al die namen is juist Lanegan zelf verantwoordelijk voor de algehele beklemming en bezwerende sfeer. In 2013 maakte hij nog een soort apocalyptische blues-plaat met Duke Garwood, de Britse multi-instrumentalist die hem deze tour vergezelt. Alle reden om eens goed te gaan zitten voor An Evening With Mark Lanegan in 013.

Mark Lanegan
Datum: Vrijdag 6 mei 201
Zaal: 013
Aanvang 20:00
Zaal open 19:00
Voorverkoop vanaf vrijdag 5 februari 09.00

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek