Het Concertgebouw presenteert eigen programmering 2016-2017

Ticketmaster

Over grenzen is het centrale thema van Het Koninklijk Concertgebouw in het seizoen 2016-2017. De rijkdom en diversiteit van Amsterdam, met zijn honderdtachtig nationaliteiten, geldt als voorname inspiratiebron. Dit vindt zijn weerslag in de programmering, die de aandacht vestigt op muziek uit alle windstreken, composities uit vele eeuwen en artiesten van allerlei generaties. Maar het thema Over grenzen beperkt zich niet tot concerten alleen. Het strekt zich ook uit over (samenwerkings)projecten als Kazoo, de digitale muzieklesmethode voor kinderen van de basisschool, of het initiatief composer-in-residence dat de ontwikkeling en presentatie van nieuw gecomponeerde muziek ondersteunt.

Mezzosopraan Cecilia Bartoli, altijd haar grenzen verkennend op zoek naar ‘nieuw oud repertoire’, viert met twee concerten in de Grote Zaal haar twintigjarig Concertgebouwjubileum. Het Simon Bolivar National Youth Choir, dat vele kansarme Venezolaanse jongeren een toekomstperspectief biedt, maakt zijn Amsterdamse debuut. Oudemuziekspecialist Sir John Eliot Gardiner verlegt zijn grenzen door Mahler en Elgar te dirigeren en Bernard Haitink vervolgt zijn samenwerking met het Chamber Orchestra of Europe. Een speciale Over grenzen-serie in de Kleine Zaal is gewijd aan Sjostakovitsj, de componist die als geen ander zich probeerde te ontworstelen aan door het regime opgelegde beperkingen. In de serie Tijdgenoten staan de kroonjaren centraal van drie grensverleggende componisten: Steve Reich, Philip Glass en John Adams.

In de Grote Zaal ontvangt Het Concertgebouw komend seizoen ook solisten als de violistes Janine Jansen en Anne-Sophie Mutter, de pianisten Mitsuko Uchida, Kristian Bezuidenhout en Lang Lang en de zangers Joyce DiDonato, Philippe Jaroussky en Matthias Goerne. In de Kleine Zaal klinken geliefde klassiekers op een andere manier: Schuberts Winterreise bewerkt voor pianotrio door het Oliver Schnyder Trio en Bachs Goldberg-variaties bewerkt voor strijktrio door het Trio Zimmermann. Het Jerusalem Kwartet en pianist Hannes Minnaar hebben in het seizoen 2016-2017 allebei een Spotlightserie.

In samenwerking met Riaskoff Concert Management presenteert Het Concertgebouw de serie Meesterpianisten in de Kleine Zaal. Drie internationaal gelauwerde pianisten treden op: Hannes Minnaar, Igor Levit en Jonathan Biss. Meesterpianisten in de Kleine Zaal is het begin van een nieuwe traditie, die van start gaat bij het dertigjarig jubileum van de gelijknamige serie in de Grote Zaal.

De 28ste editie van de Robeco SummerNights opent op vrijdag 1 juli 2016 met een optreden van het Kyteman Orchestra, samen met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. In juli en augustus vinden ruim 80 concerten plaats in de genres klassiek, pop, ‘comedy’, jazz, film- en wereldmuziek. Met de Robeco SummerNights willen Robeco en Het Concertgebouw muzikale tradities op een innovatieve wijze voor iedereen toegankelijk maken. Nieuw dit jaar zijn onder meer een ligconcert met muziek van Bach, een eerbetoon aan Rita Reys in een tot Jazz Club getransformeerde Grote Zaal en een yogaconcert.

Het Zondagochtend Concert, een samenwerking met AVROTROS en gesponsord door zorgverzekeraar Menzis, beleeft zijn 22ste editie. De basis van de concertserie wordt gevormd door de twee ensembles van de Stichting Omroep Muziek: het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Koor en orkest geven uitvoeringen van onder andere het Requiem van Fauré en Schuberts Vijfde mis. Solisten als violiste Simone Lamsma, cellist Jean-Guihen Queyras en klarinettist Martin Fröst treden op, en er zijn kamermuziekconcerten door onder anderen celliste Harriet Krijgh en de pianobroers Arthur en Lucas Jussen. Het Zondagochtend Concert is er elk weekeinde van september tot juni.

Sinds 2015 mag elk jaar een andere componist Het Concertgebouw tijdelijk ‘thuis’ noemen. Componisten van internationale allure wonen en werken een langere periode in Amsterdam, presenteren bestaande muziek en vooral: laten zich inspireren tot nieuw werk. Van de eerste composer-in-residence, de Chinees-Amerikaanse Huang Ruo, klinkt in maart 2017 de première van een nieuwe compositie voor Asko|Schönberg. De Fin Sebastian Fagerlund, te gast in het seizoen 2016-2017, is de tweede composer-in-residence.

De verkoop van concertseries voor het seizoen 2016-2017 gaat van start op donderdag 25 februari a.s. om 10.00 uur

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek