The David Cross Band naar de Nieuwe Nor

Ticketmaster
The David Cross Band naar de Nieuwe Nor
The David Cross Band naar de Nieuwe Nor

Na het fraaie optreden van Stick Men halen we weer een van de (oud-)King Crimson-bandleden naar Heerlen. En niet zo maar één: David Cross werd bekend als violist bij de legendarisch progressieve rockband van Robert Fripp. Hij geldt als pionier op het gebied van de electrische rock viool en maakte van 1972 tot 1974 deel uit van de baanbrekende formatie toen deze o.a. het legendarische album ‘Larks’ Tongues in Aspic'(1973) opnam. Zijn eigen band waarmee hij op donderdag 18 mei de NIEUWE NOR aandoet, is niet ook mis en bestaat uit louter topmuzikanten: David Jackson (Van der Graaf Generator), Craig Blundell (Steven Wilson, Frost*), zanger Jinian Wilde, Paul Clark (Tolga Kashif) en bassist Mick Paul. Verwacht tijdens dit concert nummers van King Crimson, Van der Graaf Generator en stukken uit het omvangrijke oeuvre van David Cross.

The David Cross Band
David Cross speelde van 1972 tot 1974 bij King Crimson. Zijn spel op elektrische viool en de mellotron bepaalde in belangrijke mate het geluid op de albums Lark’s Tongues in Aspic en Starless and Bible Black. Onder druk van bandleider Robert Fripp verliet hij de band nadat het album Red was opgenomen; hij wordt daarop slechts nog genoemd als gastmusicus.

Maar de muzikale verdiensten van Cross gaan verder dan King Crimson. Hij speelde in de rocktheatergroep Ascend, bracht vijf albums uit als bandlid van Radius. Zijn muzikale oeuvre lijkt nauwelijks grenzen te kennen als je naar zijn catalogus kijkt: progrock, metal, jazz, ambient. Dat blijkt ook op zijn eerste solo-album Memos from Purgatory (1987), een instrumentaal album waarop Cross zijn interesse in Arabische en andere oosterse muziek verwerkte. Het afgelopen jaar bracht maar liefst vier albums uit. Zijn nieuwe plaat ‘Sign of the Crow’(2016) wordt door critici omschreven als een ‘unmitigated masterwork’(ongekend meesterwerk) en krijgt waardering van zowel metal en jazz-recensenten als de progressieve rock liefhebber.

The David Cross Band (UK)
Datum: 18 mei
Zaal: Nieuwe Nor, Heerlen
Aanvang: 20:00
Zaal open: 19:30

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek