STAVAST naar Hedon

Ticketmaster
STAVAST naar Hedon
STAVAST naar Hedon

“Ik was er klaar mee. Maar het was niet klaar met mij” zegt Marco Roelofs, de voormalige frontman van Heideroosjes. “Het borrelt weer. Of eigenlijk: het is nooit opgehouden”. Dus begon hij STAVAST, een Nederlandstalige rockband met een ruw randje. Want het engagement uit zijn punkrock verleden blijft. “Toch gaat STAVAST dieper. Het is melodieuzer en meer gelaagd, zowel in muziek als in tekst”. Het debuutalbum getiteld STAVAST verschijnt 10 maart 2017 bij V2 Records.

In 2012 verliet Roelofs met zijn band Heideroosjes de muzikale arena. Terugkijkend op 10 albums, een Edison onderscheiding en bijna 1500 shows door Europa, VS, Japan en Zuid Afrika. “Vanaf mijn 16e had ik met dezelfde vier mannen in een busje gezeten. Bijna 25 jaar, meer dan de helft van mijn leven. Het was mooi geweest”.

Roelofs sloot het Heideroosjes hoofdstuk af met een boek getiteld ‘KAAL’ dat lovende recensies ontving (presentator Jeroen Pauw noemde het “een heerlijk, lekker leesbaar boek”). En na 4 uitverkochte afscheidsshows in Amsterdam en Brussel zocht Marco het theater op. Hij studeerde Kleinkunst en maakte twee avondvullende soloprogramma’s die hij 140 keer speelde.

Ondertussen vocht hij zichzelf uit het zwarte gat. “Alle clichés zijn waar. Muzikant zijn is topsport. Als je met zoveel intensiteit meer dan de helft van je leven in dienst van één ding hebt gesteld dan schakel je niet meteen door. Drank, drugs, depressie; het bleken mijn nieuwe fans”.

De teksten die Roelofs in die periode schreef vormen de basis voor het album dat op 10 maart verschijnt bij bij V2. “Ik wilde weer rocken” zegt Roelofs. “In een idioom dat goed ken; gitaarmuziek”. Samen gitarist Robin Baard (I Against I) –die hij kende uit de Heideroosjes tijd- smeedde Roelofs een set songs. Daarna werd de live-band geformeerd met daarin onder meer Ingo Jetten (Major Tom, Lesoir) en leden van Ad Vandenberg’s Moonkings.

Om het debuut-album te kunnen maken haalde STAVAST ruim 14.000 euro op door crowdfunding. “Fantastisch dat ruim 200 mensen het album al wilden aanschaffen zonder dat ze één noot gehoord hadden. Dat vertrouwen voelt goed”.

Het album, net als de band getiteld STAVAST, bevat 10 Nederlandstalige rocksongs. Melodieus en tekstueel met de blik naar buiten. Want dat blijft ook na meer dan 150 geschreven liedjes onveranderd; “Het moet eruit. En het moet ook ergens over gaan. De chaos in mijn kop in combinatie met de chaos van alledag biedt nog altijd voldoende inspiratie”.

STAVAST
Datum: vr 28 april 2017
Zaal: Hedon
Aanvang: 21:00
Zaal open: 20:30

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek