De Dijk twee keer naar De Oosterpoort

Ticketmaster
De Dijk twee keer naar De Oosterpoort
De Dijk twee keer naar De Oosterpoort

De Dijk is meer dan een band, het is een baken. Je kunt zeggen: dat krijg je vanzelf als je het drieëndertig jaar volhoudt, maar dat is te simpel. Bij Huub van der Lubbe en zijn mannen gaat het er vooral om hoe ze dat doen. Door nooit routine toe te laten, de geloofwaardigheid te bewaken en als groep altijd samen te vallen met het gevoel dat hun muziek verspreidt. Een gevoel dat alleen te omschrijven valt met grote woorden – hoop, gemeenschapszin, menselijkheid, een afkeer van cynisme – maar dat in hun liedjes steevast wordt teruggebracht tot tastbare proporties. Dat maakt het tot een hele geruststelling dat De Dijk nog steeds in een busje klimt om het land te doorkruisen.

Dat weten ze zelf heus wel. Maar wat moeten ze ermee? Leunen op een iconische status zou maar uitnodigen tot zelfgenoegzaamheid, en juist dan zou De Dijk niet langer De Dijk zijn. Op de laatste cd Allemansplein, een van hun meest energieke cd’s in tijden, laat de Amsterdamse groep overduidelijk horen nog altijd hongerig te zijn, al is het lastig uit te leggen waarnáár. Het nummer ‘Overal en nergens’, waarin Huub van der Lubbe voor het eerst in zijn carrière het verschijnsel ‘bandje’ tot onderwerp heeft verheven, gaat over “het haast belachelijke idee dat je hét ooit een keer gaat bereiken.”. “We weten inmiddels wel dat het perfecte optreden niet bestaat of dat het er iedere avond is. Maar het gedroomde ding is de weg er naartoe. En dit lied zegt: bijna, bijna. Dat is een belangrijke reden om steeds weer in die bus te gaan zitten.”.

Overal en nergens zeg maar
Tussen noord zuid oost en west
Van je terug uit en op weg naar
Is een bandje op zijn best.

Twee jaar geleden boekten ze zomaar een weekje in de Brusselse ICP studio. Tegen hun gewoonte van gedegen voorbereiding in, met een handvol liedjes die nog nauwelijks in de steigers stonden. Van een nieuwe plaat was nog geen sprake. “Er was geen druk” zegt Huub. “Als de nummers in de prullenbak zouden belanden, zou er ook geen man overboord zijn. Die vrijblijvendheid was heel plezierig. En ik meen die ontspanning ook terug te horen.”.

De Dijk
Datum: 1 & 2 december
Zaal: De Oosterpoort
Aanvang: 20.00
Tickets

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek