Jazzmatazz 25 in het Concertgebouw

Ticketmaster
Jazzmatazz 25 in het Concert- gebouw
Jazzmatazz 25 in het Concert- gebouw

In 2018 is het 25 jaar geleden dat Jazzmatazz Volume 1 verscheen, het inmiddels klassiek geworden album van Guru. Een perfecte aanleiding voor een avond in Het Concertgebouw waarbij jazz en hiphop elkaar ontmoeten. Een nu al legendarische avond: het is de eerste keer dat er een volledig hiphopconcert plaatsvindt in Het Concertgebouw.

De geboorte van hiphop
In 2018 bestaat hiphop grofweg zo’n veertig jaar. Uit de wilde ‘blockparties’ in The Bronx en de eerste grote hiphop-hit van The Sugarhill Gang ontstond eind jaren zeventig een nieuw, wereldwijd muzikaal fenomeen. Nu, veertig jaar later, is hiphop verreweg de populairste muziekstijl onder jongeren. Ook in Nederland, met toptien-hits voor artiesten als Broederliefde, Lil’ Kleine en Boef. De hiphopcultuur is wijdverbreid en er zijn crossovers met pop, jazz, rock en dance.

Hiphop ontmoet jazz
Vanaf het begin werd hiphop gekenmerkt door het ‘lenen’ van andermans muziek. En dan vooral het lenen van fragmenten uit jazz- en funknummers. In het begin van de jaren 90 kwamen hiphop en jazz voor het eerst op een gelijkwaardige manier samen. Na lang om elkaar heengedraaid te hebben, werd dit huwelijk in 1993 bekrachtigd met het – inmiddels legendarische – album Jazzmatazz Volume 1 van Guru. Een album waarop vooraanstaande jazzmusici meespeelden op warme hiphopbeats. Na Volume 1 verschenen er nog drie Jazzmatazz-albums, plus een Best of.

25 jaar Jazzmatazz
In 2018 is het vijfentwintig jaar geleden dat Jazzmatazz Volume 1 verscheen, aanleiding voor een bijzondere, ‘deluxe’ heruitgave van het eerste Jazzmatazz-album. Én een avond in Het Concertgebouw, een avond die de spirit van jazz en hiphop weergeeft. Deze avond wijden aan dit klassieke hiphopalbum is tevens een eerbetoon aan de in 2010 overleden hiphoppionier Guru. Vanavond voert Re:Freshed Orchestra Jazzmatazz Volume 1 integraal uit, met Nederlandse artiesten als Pete Philly, Brainpower, Akwasi, Pink Oculus en Giovanca. De komende tijd worden er nog meer namen aan de line-up toegevoegd.

Re:Freshed Orchestra
rap: Brainpower
rap: Akwasi
rap: Pete Philly
zang: Giovanca
zang: Pink Oculus
host/presentatie: Deams

Jazzmatazz 25
Datum: 26 november
Zaal: Concertgebouw
Aanvang: 21.00 uur

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek