Dele Sosimi, Pat Thomas & Kwashibu Area Band en Onipa naar Paradiso

Ticketmaster
Dele Sosimi, Pat Thomas & Kwashibu Area Band en Onipa naar Paradiso
Dele Sosimi, Pat Thomas & Kwashibu Area Band en Onipa naar Paradiso

Wereldwijd vinden rondom Fela Kuti’s geboortedag feesten plaats ter ere van de ‘Godfather of Afrobeat’. Felabration in Amsterdam als onderdeel van ADE viert African Dance Music, verwacht veel traditionele afrobeat, highlife/disco en underground dance.

Live: Dele Sosimi, Pat Thomas & Kwashibu Area Band en Onipa

Dele Sosimi

Dele Sosimi is een van de absolute spilfiguren van de afrobeat. De Nigeriaanse muzikant was zeven jaar lang bandleider, arrangeur en toetsenist bij de legendarische Fela Kuti en daarna jarenlang bij diens zoon Femi. In 1995 verhuisde Dele Sosimi naar London, waar hij zijn afrobeat-kennis deelde met talloze musici en leerlingen. Met zijn eigen band maakt hij een uiterst dansbare mix van vette funk-grooves, ritmische zang, koperblazers en Afrikaanse percussie, maar ook met een belangrijke rol voor de piano. Hij trad op op festivals als Montreux Jazz, werkte samen met o.a. jazzmuzikant Joe Zawinul en zijn muziek werd geremixt door dj’s als Âme & Dixon. Maar Sosimi is ook een fervent ambassadeur van de afrobeat; hij heeft een eigen stichting en is docent aan de London Metropolitan University.

‘Afrobeat will never die so long as Dele’s around’ (Songlines).

Pat Thomas & Kwashibu Area Band

De Ghanese Pat Thomas is één van de grootheden uit de highlife-muziek van de jaren 70 en 80, waarbij traditionele Afrikaanse muziek gemixt wordt met elementen uit de westerse sound zoals swing en jazz. Het resultaat is zeer dansbaar: funky orgelpartijen, ronkende gitaarrifs, bas-discolijntjes en een ongekende groove. Met zijn Kwashibu Area Band is Pat Thomas trouwens in goed gezelschap. Deze ‘all star’ band van legendarische muzikanten wordt geleid door multi-instrumentalist Kwame Yeboah, bekend van zijn samenwerking met Cat Stevens. Tel daarbij de zoetgevooisde zanglijnen van Pat Thomas op, hij wordt niet voor niets ook wel ‘The Golden Voice Of Africa’ genoemd, en je hebt een gouden combinatie. Of zoals de Volkskrant schreef over het in 2015 bij Strut Records verschenen album: “Eigenlijk is alles aan Pat Thomas & Kwashibu Area band goed.” Pat Thomas & Kwashibu Area Band werkt aan een nieuw album.

Onipa

Onipa brengt rauwe afro grooves, electronica, afrofuturisme en een ongekende energie naar het podium. Onipa betekent ‘mens’ in Akan, de antieke taal van het Ashanti-volk uit Ghana. Het is een boodschap van verbinding via samenwerking: van Ghana naar London en van voorvaders naar kinderen. Bandleiders K.O.G en Tom Excell hebben jarenlang aan eigen projecten gewerkt (K.O.G and the Zongo Brigade en Nubiyan Twist), met Onipa slaan ze de handen ineen om iets nieuws te creëren, uitgekleed en rauw, met diepe grooves en vol vuur. Denk Konono no. 1 vermengt met Shangaan Electro, Songhoy Blues en Débruit (de producer achter KOKOKO!).

Dele Sosimi, Pat Thomas & Kwashibu Area Band en Onipa
Datum: 19 Oktober
Zaal: Paradiso
Zaal open: 19:00
Aanvang: 19:30
Tickets

Koop je tickets hier.


Ticketmaster
MuziekMuziek